Przepisy różane
Konfitura z róży:
Maj, to czas zbiorów płatków róży i przygotowań obłędnej, niepowtarzalnej, konfitury z róży. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu.
Składniki:
- płatki róż
- cukier (taka sama ilość jak mocno ubitej w misce róży)
- odrobina spirytusu
- odrobina soku z cytryny
Płatki róż oczyścić, usunąć białe końcówki.
Płatki róż ubić dokładnie w misce, dodać taką samą ilość cukru jak ubitych płatków róż.
Płatki róż utrzeć na miazgę.
Pod koniec ucierania dodać odrobinę soku z cytryny i spirytusu.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Placek z różą:
Składniki
Ciasto kruche:
- 0,5 kg mąki,
- 5 żółtek,
- 1 margaryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany,
- Marmolada różana,
Ciasto orzechowe:
- 5 białek,
- 20 dag mielonych orzechów,
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z margaryną, następnie dokładamy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę, drugą odstawiamy na moment na bok, a trzecią część schładzamy. Na ciasto kruche dajemy marmoladę różaną. Na nią rozkładamy drugą część ciasta kruchego.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec mieszamy całość z orzechami. Masę orzechową wykładamy na ciasto kruche i ścieramy na nie schłodzoną trzecią część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 50 min ( 180˚C).
Ciasto z różą:
Kruchy spód:
- 100 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 duże żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 1 żółtko + 1 białko
- 25 g miękkiego masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Na stolnicy połącz mąkę z masłem, dodaj proszek do pieczenia i żółtko. Można dodać łyżkę lub dwie wody. Zagnieć ciasto i zawiń w folię następnie schowaj do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tortu. Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na ok. 15 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij na chwilę ciasto z piekarnika i posmaruj cienko surowym białkiem.
Masa serowa: białko ubij na sztywno. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. W dalszym ciągu miksując, dodaj żółtko, ser i budyń. Mieszając ręcznie, dodaj do masy ubite białko.
Przygotuj miseczkę z zimną wodą i sokiem z cytryny. Jabłko umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Pokrój jabłko na cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Plasterki jabłka wrzucaj od razu do wody z sokiem z cytryny.
Zagotuj wodę w garnku. Plasterki jabłka nabierz na łyżkę cedzakową i zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie. Po wyciągnięciu jabłek z wrzątku zanurz je z powrotem w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym.
Na podpieczony spód wylej masę serową. Plasterki jabłka zwijaj kolejno w luźny rulonik na zakładkę. Na jedną różę potrzebujesz około 12–14 plasterków. Zwinięte róże umieść na spodzie wypełnionym masą serową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 35 minut.