Biuro Zieleni Miejskiej Kutnowski Budżet Obywatelski Obchody 100-lecia odzyskania Niepodległości w Kutnie Reforma_Edukacji Geportal Miasta Kutno Strategia Rozwoju Miasta Kutna na lata 2014-2020 Portal Gopodarczy Kutno System Informacji Miejskiej Nowy system odbioru śmieci Nagroda Prezydenta Miasta Kutno Wirtualny spacer po mieście Projekty unijne

Przepisy różane

Konfitura z róży:
Maj, to czas zbiorów płatków róży i przygotowań obłędnej, niepowtarzalnej, konfitury z róży. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu.

Składniki:

  • płatki róż
  • cukier (taka sama ilość jak mocno ubitej w misce róży)
  • odrobina spirytusu
  • odrobina soku z cytryny

Płatki róż oczyścić, usunąć białe końcówki.
Płatki róż ubić dokładnie w misce, dodać taką samą ilość cukru jak ubitych płatków róż.
Płatki róż utrzeć na miazgę.
Pod koniec ucierania dodać odrobinę soku z cytryny i spirytusu.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Placek z różą:
Składniki
Ciasto kruche:

  • 0,5 kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki śmietany,
  • Marmolada różana,

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek,
  • 20 dag mielonych orzechów,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z margaryną, następnie dokładamy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę, drugą odstawiamy na moment na bok, a trzecią część schładzamy. Na ciasto kruche dajemy marmoladę  różaną. Na nią rozkładamy drugą część ciasta kruchego.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec mieszamy całość z orzechami. Masę orzechową wykładamy na ciasto kruche i ścieramy na nie schłodzoną trzecią część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 50 min ( 180˚C).

Ciasto z różą:
Kruchy spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 duże żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko + 1 białko
  • 25 g miękkiego masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:
Na stolnicy połącz mąkę z masłem, dodaj proszek do pieczenia i żółtko. Można dodać łyżkę lub dwie wody. Zagnieć ciasto i zawiń w folię następnie schowaj do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tortu. Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na ok. 15 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij na chwilę ciasto z piekarnika i posmaruj cienko surowym białkiem.
Masa serowa: białko ubij na sztywno. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. W dalszym ciągu miksując, dodaj żółtko, ser i budyń. Mieszając ręcznie, dodaj do masy ubite białko.

Przygotuj miseczkę z zimną wodą i sokiem z cytryny. Jabłko umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Pokrój jabłko na cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Plasterki jabłka wrzucaj od razu do wody z sokiem z cytryny.

Zagotuj wodę w garnku. Plasterki jabłka nabierz na łyżkę cedzakową i zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie. Po wyciągnięciu jabłek z wrzątku zanurz je z powrotem w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym.

Na podpieczony spód wylej masę serową. Plasterki jabłka zwijaj kolejno w luźny rulonik na zakładkę. Na jedną różę potrzebujesz około 12–14 plasterków. Zwinięte róże umieść na spodzie wypełnionym masą serową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 35 minut.